Home » Britanska obavještajna služba objavila nove glavne ciljeve ruske vojske u Ukrajini
Svijet

Britanska obavještajna služba objavila nove glavne ciljeve ruske vojske u Ukrajini

Ruske snage će se fokusirati na zauzimanje nekoliko malih gradova Donbasa tokom naredne sedmice, uključujući Siversk i Dolinu na prilazima Slovjansku i Kramatorsku, tvrdi ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva, prenosi Sky News.

Urbana područja Slovjanska i Kramatorska vjerojatno će ostati glavni ciljevi ove faze operacije, navodi se u izvještaju britanske obavještajne službe.

Rusija također nastavlja potkopavati legitimitet ukrajinske države i konsolidirati vlastitu upravu i administrativnu kontrolu nad okupiranim dijelovima Ukrajine, navodi ministarstvo odbrane Velike Britanije.

– Nedavno je to uključivalo inicijativu za bratimljenje ruskih i ukrajinskih gradova i regija kako bi se razvile postkonfliktne uprave i dekret koji bi Ukrajincima olakšao dobivanje ruskog državljanstva – zaključuju oni.

Dok su na terenu ukrajinski obavještajci izvijestili o novim problemima koji su se pojavili u ruskoj vojsci.

BLIC:   Sjedinjene Države uskoro najavljuju zabranu viza jevrejskim doseljenicima na Zapadnoj obali

Rusi pokušavaju zadržati privremeno osvojene teritorije Ukrajine stvaranjem nove vojne jedinice na području regije Herson.

Najsvježije informacije s terena govore o raketnom napadu na mjesto Časiv Jar u Donjeckoj oblasti. Broj poginulih u raketnom napadu popeo se na 46, javlja The Kyiv Independent.

Spasioci su iz ruševina izvukli 46 tijela, uključujući i dijete, rekla je Tetiana Inatčenko, glasnogovornica administracije Donjecke oblasti.