Home » Bore i šta možemo poduzeti kako bismo smanjili njihovu pojavu
Magazin

Bore i šta možemo poduzeti kako bismo smanjili njihovu pojavu

Nakon tridesete godine života dio vezivnog tkiva kože počinje propadati. Proizvodnja prirodne vlažnosti se smanjuje i dolazi do razvoja bora. To je neminovno. No nastanak bora također potiču čimbenici na koje možemo utjecati.

Najveći krivac je pušenje koje usporava cirkulaciju pa koža ne dobija dovoljno kisika. Velik utjecaj imaju sunčeve zrake koje izravno oštećuju vezivna vlakna u koži. Ultraljubičaste zrake također postiću stvaranje nestabilnih molekula kisika tzv. slobodnih radikala koji oštećuju stanične membrane.

Tijekom starenja naša koža gubi vlagu i elsatičnost, što je čini podložnom nastanku bora. U borbi protiv tih sitnih znakova prolaznosti vremena dermatolozi primjenjuju razlićita sredstva: posebne kreme, hemijske pilinge i inekcije botoksa toksina koji pripvremeno paralizira mišiće lica pa se primrštenju ili pravljenju grimasa koža ne nabire.

No zaštita i očuvanje zdravlja kože najučinkovitiji su metoda u borbi protiv bora. U borbi protiv bora ponudit cemo vam nekoliko korisnih savjeta.

Zagladite tanke linije prirodnim kiselinama

– Koristite losion ili kremu koji sadrže alfa-hidroksi kiseline. Ima ih u mlijeku, voću, šećernoj trsci, a djeluju tako što uklanjaju mrtve stanice s površine kože. Pripravci koji ih sadrže potiću razvoj kolagena koji popunjava bore.

– Mlijekom natopite čist ručnik i stavite ga na kožu. Mlijeko sadrži alfa-hidroksi kiseline.

– Nanesite svježi aloja sok koji sadrži jabučnu kiselinu. Odsjecite list i razrežite ga. Kašikom istružite gusti sok iz lista, pazeći da pritom ne probijete zelenu kožu.

Omekšajte i ovlažite

– Nanesite hidratantnu kremu nakon umivanja kako bi koža zadržala vlažnost i mekoću. Koristite kreme sa zaštitnim faktorom protiv ultraljubičastih zraka. Kremu nanesite na lice, vrat i ruke.

– Isprobajte masku od avokada. Avokado licu daje vlažnost i vitamin E koji djeluje kao antioksidant. Zgnječite pulpu, nanesite je na lice i ostavite 20 minuta.

Zdrava hrana, redovit san i fizićka aktivnost

– Nekoliko puta sedmično jedite ribu: losos, sardine, svježu tunu i skušu. Riba je bogata omega 3 masnim kiselinama koje su jako hranjive za kožu.

– Žlica lanenog ulja na dan je također bogat izvor omega-3 masnih kiselina.

– Jedite dovoljno voća, povrća, orašastih plodova i sjemenki. Te namirnice sadrže vitamine A,C i E koji djeluju kao antioksidanti te sprečavaju štetan utjecaj slobodnih radikala na kožu. Mnoge kreme na tržištu kombiniraju vitamine A i C.

– Vitamin C možete u organizam unijeti hranom ili nanijeti direktno na kožu.

– Spavajte na leđima, spavate li na strani ili na trbuhu, pritisak lica na jastuku potaknut će stvaranje bora.

– Pijte mnogo vode, tako da mokraća bude što bljeđa. To je vrlo učinkovita metoda.

Prevencija

– Prije izlaganja suncu na lice, vrat i ruke nanesite kremu s visokim zaštitnim faktorom.

– Ne idite u solarij. Pola sata u solariju je štetnije od cjelodnevnog boravka na suncu bez zaštitne kreme.

– Nosite sunčane naočale kao biste izbjegli stvaranje bora oko očiju koje nastaju zbog mrštenja. Iako mnogi vjeruju da se pravljenjem grimasa može usporiti nastajanje bora, to nije istina.Smijeh, grimase i slični pokreti lica samo pridonose daljnem stvaranju bora.

Mnoge poznate ličnosti ne vole svoje bore i rado će ih ukloniti bez obzira što mnogima izgledaju šarmantno. Pazite i čuvajte svoju kožu, njegujte je, štitite. Imate samo jednu…