Home » Bivši japanski premijer upucan tokom govora, napadač uhapšen
Svijet

Bivši japanski premijer upucan tokom govora, napadač uhapšen

Bivši japanski premijer Shinzo Abe onesvijestio se nakon što je upucan na događaju u gradu Nara.

Abe je upucan dva puta, a drugi ga je hitac pogodio u leđa, zbog čega je pao na tlo. Lokalni izvještaji kažu da je njegov napadač u međuvremenu uhapšen, javlja BBC.

Bivši guverner Tokija Yoichi Masuzoe oglasio se na Twitteru i napisao da je 67-godišnji Abe u stanju kardiopulmonalnog zastoja. Ovaj izraz se često koristi u Japanu prije nego što se smrt službeno potvrdi.

– Bivši premijer Abe upucan je oko 11:30 po lokalnom vremenu u Nari. Jedan muškarac, za kojeg se vjeruje da je pucao, priveden je. Stanje bivšeg premijera Abea trenutno nije poznato – rekao je šef kabineta Hirokazu Matsuno novinarima.

BLIC:   Borrell: Stabilnost Zapadnog Balkana je od vitalnog značaja za EU

– Koji god da je razlog, takav barbarski čin se nikada ne može tolerisati i mi ga oštro osuđujemo – poručio je on.

Abe je držao predizborni govor u gradu Nara kada se napad dogodio. Očevici kažu da su vidjeli čovjeka koji je s leđa pucao iz, kako su opisali, velikog oružja.

Oružano nasilje vrlo je rijetko u Japanu, a oružje je vrlo teško posjedovati. Političko nasilje je također rijetko u ovoj zemlji.

Abe, koji je bio japanski premijer s najdužim stažom, obnašao je dužnost 2006. godinu dana, a zatim ponovno od 2012. do 2020., prije nego što je odstupio iz zdravstvenih razloga.