Home » BIHAMK upozorava vozače: U planinskim predjelima snijega na cesti ima i do 5 cm
BiH

BIHAMK upozorava vozače: U planinskim predjelima snijega na cesti ima i do 5 cm

Snijeg je jučer pravio problem na putevima u Bosni i Hercegovini, a otežano kretanje vozila očekuje se i danas na nekim putnim pravcima.

Prema podacima koje je prikupio BIHAMK, na putevima u Bosni i Hercegovini saobraća se usporeno, uz slabiju frekvenciju vozila.

“Skrećemo pažnju na dionice u višim planinskim predjelima, gdje snijega na kolovozu ima od 2 do 5 cm”, navode iz BIHAMK-a.

Na planinskim prevojima za teretna vozila sa prikolicom i šlepere obavezno je korištenje lanaca.

Dodatne poteškoće vozačima moguće su na putu Ripač – Bosanski Petrovac – Drvar, kao i na putevima na području Livna, Kupresa, Tomislavgrada i Glamoča gdje jak vjetar formira snježne nanose.

“I u nižim područjima Bosne ima raskvašenog snijega ili poledice na kolovozu, pa apelujemo na vozače da na svim putnim pravcima voze maksimalno oprezno, da drže odstojanje između vozila i da na put ne kreću bez zimske opreme”, navode.

Na graničnim prijelazima zadržavanja su kratkotrajna. Zbog zimskih uslova vožnje, na GP Izačić na snazi je zabrana kretanja za teretna vozila sa prikolicom i šlepere.

U Crnoj Gori je na snazi zabrana saobraćanja na putnom pravcu Šćepan Polje-Plužine, pa vozače koji namjeravaju putovati u Crnu Goru molimo da izbjegavaju putovanje ka graničnom prijelazu Hum/Šćepan Polje.