Home » BiH za 4 mjeseca izvezla pelet u vrijednosti od 9,5 miliona KM
Biznis

BiH za 4 mjeseca izvezla pelet u vrijednosti od 9,5 miliona KM

Poskupio pelet i drvo za ogrijev – Nakon što su u našoj državi porasle cijene energenata i životnih namirnica, došlo je do poskupljenja ogrijeva. Naša država je bogata šumama i tako postala tržište za izvoz drveta i peleta. Ovakav izvoz poremetio je naše domaće tržište što je dovelo do enormnih poskupljenja drveta za ogrijev i peleta.

Iz naše države tokom prošle godine izvezen je pelet u vrijednosti 22 miliona maraka , dok ove godine za četiri mjeseca izvezeno je peleta u iznosu 9,5 miliona maraka.

Naši građani prošle godine plaćali su 90 KM po metru za drva, a ove godine 125 KM. Za pelet prošle godine morali ste izdvojiti od 300 do 350 KM po jednoj toni, dok ove godine cijena je prešla 640 KM.

Proizvođači izjavljuju da je do poskupljenja došlo zbog rasta cijena električne energije, nafte i plina. Također velik uticaj ima i rat u Ukrajini i poremećaji koji su nastali na evropskom tržištu.

BLIC:   Digitalizacija podiže konkurentnost i povećava profitabilnost kompanija

Naša država bi trebala donijeti strožije mjere kako bi regulisala ovaj rast cijena i zaštitila svoje građane. Proizvođači peleta tvrde kako je veoma teško nabaviti sirovinu od koje se pravi pelet a i cijena te sirovine je veoma visoka na tržištu.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih poslova države BiH Staša Košarac je rekao da Vlada Federacije BiH treba zatražiti od Vijeća ministara BiH da donese privremenu odluku o privremenoj zabrani izvoza peleta iz Bosne i Hercegovine. Na ovakav način bi se zaustavila velika poskupljenja peleta.

Da li će Vijeće ministara BiH na vrijeme reagovati kako bi se stabilizovale rast cijena domaćeg tržišta, to ostaje kao odgovor aktuelnih političkih situacija. Ukoliko se ništa ne poduzme mnogi građani zbog finansijske situacije neće moći na vrijeme nabaviti određene količine ogrijeva za buduću zimsku sezonu.