Home » Bičakčić: Sporazumi sa Energetskom zajednicom se moraju poštovati
Biznis

Bičakčić: Sporazumi sa Energetskom zajednicom se moraju poštovati

Predsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta međunarodnog vijeća za velike električne sisteme CIGRE (BHK CIGRE) Edhem Bičakčić izjavio je da se sporazumi sa Energetskom zajednicom moraju poštovati, te da ova zajednica ima mehanizme da ih provede.

Sekretarijat Energetske zajednice nedavno je protiv Bosne i Hercegovine pokrenuo postupak rješavanja spora zbog kršenja direktive o velikim ložištima, a u slučaju bloka 4 Termoelektrane Tuzla i bloka 5 Termoelektrane Kakanj.

– Blokovi ovih termoelektrana mogu ostati u pogonu samo ako ispunjavaju strože standarde Direktive o industrijskim emisijama s ugradnjom sistema za zaštitu od onečišćenja. Nastavak rada ovih termoblokova negativno utiče na zdravlje ljudi, okoliš i protivan je Nacionalnom planu za smanjenje emisija štetnih gasova – rekao je Bičakčić za Fenu.

BLIC:   Povećan je prag za ulazak u sistem PDV-a: Šta to znači za poduzetnike?

Po njegovim riječima, Elektroprivreda BiH provodi aktivnosti kako bi ovi blokovi bili stavljeni u pogon u skladu sa strožim standardima. Međutim, kako je dodao, pitanje je kada će to biti završeno i spremno za pogon u novim okolnostima pri čemu će blok 5 u TE Kakanj  biti konvertovan na biomasu, dok će blok 4 u TE Tuzla biti rekonstrusan.

Bičakčić je podsjetio na to da Bosna i Hercegovina ima obavezu da kao članica Energetske zajednice provede energetsku tranziciju, poštujući propise te zajednice.