Home » Bećirović ambasadorima Rusije i Izraela: Nema demokratske alternative ulasku BiH u NATO i EU
BiH

Bećirović ambasadorima Rusije i Izraela: Nema demokratske alternative ulasku BiH u NATO i EU

Denis Bećirović, kandidat ujedinjene opozicije za člana Predsjedništva BiH i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, poručio je ambasadorima Rusije i Izraela da će strateške odluke u Bosni i Hercegovini donositi institucije Bosne i Hercegovine, u skladu sa interesima građana te da novi saziv vlasti nikada neće pristati na reformu izbornog zakonodavstva po mjeri i željama HDZ-a i Dragana Čovića.

– Strateške vanjskopolitičke ciljeve definirale i usvojile su legalne institucije države BiH u skladu s interesima građana. Ruski ambasador u Sarajevu nije osoba kojoj se vjeruje kada govori o tome kako je Rusija prijateljska zemlja BiH, jer građani BiH dobro znaju da je upravo Rusija u svojstvu stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a zaustavila usvajanje rezolucije UN-a o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici. Isto kao što znaju i da ruske vlasti u kontinuitetu otvoreno podržavaju destruktivne separatističke snage u našoj zemlji i sve prijedloge koji idu na štetu demokratskom razvitku BiH – naveo je Bećirović.

Dodao je da ambasadoru Rusije mora biti jasno da je strateško vanjskopolitičko opredjeljenje BiH punopravno članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u te da diplomatski licemjernim tvrdnjama o „vijekovnim prijateljskim vezama“, a i na bilo koji drugi način, ne može utjecati na opredjeljenje bosanskohercegovačkih vlasti, a to su  članstvo u EU i NATO-u.

– Nema demokratske alternative članstvu Bosne i Hercegovine u EU i NATO-u – podvukao je Bećirović.

Posebno je istakao kako je negativno iznenađen vanjskopolitičkim stavovima ambasadora Izraela koji je postao jedan od rijetkih diplomata koji se zalaže za uvođenje dodatne diskriminacije i segregacije u politički sistem države Bosne i Hercegovine.

BLIC:   Solak i Hodžić traže odgodu odlaska u zatvor

– Reforma izbornog zakonodavstva neće biti izvršena po mjeri i željama HDZ-a. Također, pozivam one koji obnašaju najviše državne funkcije da ne lansiraju samo izjave nego da rade svoj posao i konkretno djeluju s ciljem zaštite državnih interesa BiH. Za početak, neka pozovu ambasadora Izraela da dođe u Sarajevo i objasni stavove iz “saopćenja”, kao i neka daju instrukciju našem ambasadoru u Izraelu da utvrdi pravu istinu zašto je došlo do ovog tendencioznog saopćenja. Izrael je država koja je do sada podržavala suverenitet, teritorijalni integritet, naš put u EU i NATO, nije se miješala u unutrašnje odnose i izražavala želju za prijateljskim odnosima sa državom Bosnom i Hercegovinom. Utoliko je važnije utvrditi punu istinu o stavovima izraelskog ambasadora – smatra Bećirović.

Na kraju je poručio kako novi saziv vlasti u BiH nikada neće pristati na uvođenje dodatne diskriminacije u izborni proces.

– Naša zemlja, zbog evropske i NATO perspektive, mora postati zemlja jednakih građana. I to je princip od kojeg nemamo namjeru odustati bez obzira na pritiske iznutra ili iz vana – zaključio je Bećirović, saopćeno je iz SDP-a BiH.