Home » Australija od januara naredne godine zabranjuje uvoz jednokratnih elektronskih cigareta
Svijet

Australija od januara naredne godine zabranjuje uvoz jednokratnih elektronskih cigareta

Australska vlada odlučila je od januara naredne godine zabraniti uvoz jednokratnih elektronskih cigareta poznatih i kao ‘vape’ jer želi suzbiti ovisnost o nikotinu kod maloljetnika. Kako prenosi Reuters, predložit će i nove zakone koji zabranjuju proizvodnju, reklamiranje i opskrbu vapova za jednokratnu upotrebu.

‘Vaping’ se reklamira kao način prestanka pušenja, ali australski ministar zdravstva kaže da je to stvorilo novu generaciju ovisnika o nikotinu. Zato ga sada žele potpuno zabraniti.

Vaping ili e-cigarete uređaji su s litijumskim baterijama i ulošcima napunjenim tekućinama koje sadrže nikotin, umjetne arome i niz drugih hemikalija.

Od 2021. godine zabranjeno je bilo kojem stanovniku Australije kupovati ili uvoziti e-cigarete bez ljekarskog recepta, ali uprkos tim ograničenjima stope ovisnosti i dalje vrtoglavo rastu.

Studija sa Univerziteta u Sydneyu ranije ove godine otkrila je da je više od četvrtine tinejdžera u dobi od 14 do 17 godina koristilo e-cigarete, dok je istraživanje australske dobrotvorne organizacije Cancer Council pokazalo da je devet od deset tinejdžera u istoj dobnoj skupini lako došlo do e-cigareta.

BLIC:   EPPO razotkrio transnacionalnu skupinu prevaranata, obuhvaćena i Hrvatska, Slovenija, Albanija

Stručnjaci upozoravaju da se još uvijek ne zna dovoljno o dugoročnim učincima ‘vapinga’.

Istraživanje sa Univerziteta Johns Hopkins povezalo je vaping s hroničnom bolešću pluća i astmom.

U Australiji su naučnici koji su proučavali tekućine koje se koriste u vapeovima upozorili da one sadrže hemikalije za koje se zna da utiču na zdravlje pluća.

Australska najava dolazi samo nekoliko dana nakon što je vlada Novog Zelanda promijenila zakon o zabrani pušenja kako bi mogla finansirati porezne olakšice.