Home » Arkanov zločinac iz Bijeljine godinama nastupa kao DJ po beogradskim klubovima
Svijet

Arkanov zločinac iz Bijeljine godinama nastupa kao DJ po beogradskim klubovima

Srđan Golubović, poznat kao DJ Max, zločinac sa poznate fotografije Rona Haviva iz 1992. iz Bijeljine i dalje nastupa po beogradskim klubovima, a posljednji nastup je imao na dočeku Nove godine.

Fotografija koju je načinio američki fotograf Ron Haviv u Bijeljini u kojoj srpski vojnik, pripadnik Arkanovih tigrova šuta ubijenu Tifu Šabanović, je postala jedan od najpoznatijih prikaza zločina rata u Bosni i Hercegovini.

Rolling Stone je prije nekoliko sedmica objavio priču u kojoj se navodi da je vojnik sa poznate fotografije Srđan Golubović, te da godinama unazad nastupa kao DJ Max po klubovima širom Srbije.

Na svom Instagram nalogu je objavio kako je posljednji nastup imao prije nekoliko dana, za novogodišnju noć u Klubu Šuma na Adi Ciganlijiu Beogradu.

Zajedno sa DJ Stole čini tim Xperiment koji nastupa po festivalima širom Srbije. U novembru su imali nastup u Novom Sadu u Hali 2 Novosadskoj sajma, a nešto ranije u aprilu su imali nastup na “Forest festu” na Adi Ciganliji. Golubovića su srbijanske vlasti uhapsile 2012. godine, no ne zbog ratnih zločina u Bijeljini nego zbog ilegalnog posjedovanja oružja i droge.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovina vodi nekoliko postupaka koji se tiču zločina počinjenih u Bijeljini u aprilu 1992. godine, no nije poznato da li je Srđan Golubović jedan od osumnjičenih.

BLIC:   Na sjeveru Kosova ubijen policajac

Prvog aprila 1992. godine, Arkanova Srpska dobrovoljačka garda, zajedno sa formacijom Mirkovi četnici je ušla u Bijeljinu, te je odmah po ulasku ubijeno nekoliko desetina civila, a tijela su ostavljena da leže na ulicama.

Arkanovim tigrovima podršku je dala i paravojna jedinica Panteri koju je predvodio Ljubiša Savić “Mauzer”. Zajedno sa Srpskom dobrovoljačkom gardom počeli su kampanju nasilja nad lokalnim Bošnjacima, silujući, ubijajući pretražujući kuće i pljačkajući njihovi imovinu.

Istrage Haškog tribunala su kasnije pokazale da je žrtvama pucano “u prsa, usta, sljepoočnicu, potiljak, nekima iz neposredne blizine” i da niko od njih nije nosio vojne uniforme.

Bošnjaci u Bijeljini su bili potpuno iznenađeni vojnom akcijom te nije postojao ozbiljan plan odbrane. Napad Srpske dobrovoljačke garde na Bijeljinu se smatra i početkom rata u BiH. Ono što je posebno porazna činjenica je da se u centru Bijeljine nalazi ulica posvećena Arkanovim zločincima, a lokalne vlasti 1. april obilježavaju kao “dan odbrane grada”.

Izvor: klix.ba