Home » Albanija predložila postavljanje pomorske baze NATO-a u Draču
Svijet

Albanija predložila postavljanje pomorske baze NATO-a u Draču

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je danas da je njegova zemlja pozvala NATO da učestvuje u sufinansiranju vojnog dijela nove luke u Draču, odnosno postavljanje pomorske baze vojnog saveza u toj luci.

Rama je na konferenciji za novinare u Tirani govorio o dešavanjima na samitu NATO-a održanom u Madridu, ističući da je tamo iznio detalje o izgradnji pomenute luke, javlja Anadolu Agency (AA).

“Na samitu smo razgovarali o našem projektu i uskoro vjerujem da ćemo se vratiti u Brisel radi nastavka pregovore o prijedlogu koji je izazvao, ne samo interesovanje već i želju za produbljivanjem razgovora o postavljanju pomorske baze NATO-a u novoj luci u kojoj se, osim komercijalnog i trgovinskog dijela, očekuje i vojni”, rekao je Rama.

Dodao je da će uskoro o ovom pitanju održati poseban sastanak sa kompletnim albanskim ekspertskim timom i sa stručnjacima alijanse, kako bi se detaljno predstavio projekat i nastavilo dalje sa razgovorima.

BLIC:   Na sjeveru Kosova ubijen policajac

“Trenutno se u Kučovi gradi taktička zračna baza NATO-a, to je u potpunosti inostrano finansiranje, dok ćemo za luku u Draču, naravno, sami finansirati cijeli komercijalni dio i pozvali smo NATO da učestvuje u finansiranju vojnog dijela. Ako to ostvarimo, to će biti nešto što ima izuzetnu stratešku vrijednost za Albaniju, ali i za sam NATO savez”, rekao je Rama.

U Albaniji postoji nekoliko vojnih kompleksa naslijeđenih iz komunističkog perioda, a posljednjih godina ponovo je u fokusu baza Kučova, koja će biti unaprijeđena u prvu zračnu bazu NATO-a na Zapadnom Balkanu.

NATO je Albaniju, kao članicu saveza, izabrao za izgradnju svoje prve taktičke zračne baze u regionu, a u januaru 2022. godine, počeli su terenski radovi na implementaciji projekta modernizacije baze Kučova.

Završetak radova očekuje se na jesen 2023. godine, a prema tvrdnjama albanskih vlasti, bazu će koristiti obje strane, albanska vojska i NATO.