Home » Ako uz borilačke vještine želite i zaplesati – tu je capoeira
Sport

Ako uz borilačke vještine želite i zaplesati – tu je capoeira

Ukoliko volite ples a i borilačke vještine ovo je prilika da se okušate u ovoj sportskoj vještini. Capoeira je spoj plesa i borilačke vještine, a nastala je u Brazilu. Osmislili su ga robovi kako bi prikrili vježbanje borilačkih vještina (borba kamuflirana u plesu).

Prava umjetnost pokreta sa tradicionalnim ritmom, akrobatskim vještinama i plesom. Ova vještina se izvodi u krugu „roda“ gdje posmatrači stoje okolo, a unutar kruga su dvije osobe koje izvode ove pokrete. Capoeira se izvodi uz muziku i pjevanje popraćeno bubnjevima i gudačkim instrumentom berimbau.

Capoeira još uvijek nije svrstana u sport

U capoeiri sudionici se ne bore kao kod ostalih borilačkih vještina, tako da po završetku nema niti pobjednika niti poraženih. Prilikom izvođenja capoeire koriste se pokreti udarca nogama, skokovi i salto.

Ovo je fizički dijalog dva sudionika koja razmjenjuju pokrete iz borilačkih vještina. Capoeira ima jedinstven stil koji je veoma zabavan i odličan je trening za tijelo. Ima pozitivan uticaj na naše fizičko i psihičko zdravlje.

Svakim danom popularnija je širom Evrope. U mnogim državama osnivaju se klubovi, a u Brazilu je prisutna i u školama.

Sve više je pristalica koji zagovaraju ideju da capoeira bude učesnica Olimpijskih igara. Kako bi Međunarodni olimpijski komitet priznao capoeiru kao sport potrebno je napraviti Međunarodnu capoeira organizaciju . To je jedan od preduvjeta.