Home » Adis Abaz osuđen na šest godina zatvora: Osnovao kriminalnu grupu za trgovinu drogom
Crna hronika

Adis Abaz osuđen na šest godina zatvora: Osnovao kriminalnu grupu za trgovinu drogom

Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine donijelo je 12. 5. 2022. godine drugostepenu presudu u predmetu Adis Abaz, kojom su odbijene kao neosnovane žalbe Tužilaštva BiH, branioca optuženog Adisa Abaza i optuženog lično, a potvrđena prvostepena presuda Suda BiH od 21. 2. 2022. godine.

Prvostepenom presudom Suda Bosne i Hercegovine, optuženi Adis Abaz oglašen je krivim za počinjenje krivičnog djela organizirani kriminal iz člana 250. stav 3. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. stav 1. KZBiH. Sud mu je izrekao kaznu zatvora u trajanju od šest (6) godina.

Optuženi Adis Abaz kriv je što je u periodu od prve polovine 2018. do sredine augusta 2018. godine, zajedno s Denijem Stanišićem, Admirom Mahmutagićem, Sumedinom Topčagićem i Zlatanom Juretom, pristupio grupi za organizirani kriminal koju je osnovao. Grupa je organizirana radi neovlaštene međunarodne kupoprodaje, prijenosa, prijevoza, držanja, posredovanja u daljoj međunarodnoj prodaji, uvoza i izvoza, slanja i isporuke opojne droge „marihuana – cannabis“ i „amfetamin“.

Izvor: slobodna-bosna.ba